Nieuwe vangst

Nieuwe vangst

Houd deze pagina regelmatig in de gaten, want op deze pagina vindt u naast tips en trucs handige praktijkbijdragen.

We nodigen u ook van harte uit om deze aan te leveren. Heeft u een leuke praktijkbijdrage of tip. Laat het ons weten.
Email:
j.duerings@fontys.nl

Nieuw boek: Honderduit!
honderduit

Wil je naast de woordenschat ook de mondelinge taalvaardigheid van je leerlingen vergroten? Dat kan! Met trots presenteren we Honderuit! In het boek Honderduit! presenteren we krachtige routines waarmee je doelgericht aan mondelinge vaardigheden kunt werken van groep 1 tot en met 8 in het (speciaal) basisonderwijs. Dit nieuwe routineboek is vergelijkbaar met het succesvolle Op Woordenjacht in zijn opbouw en praktische insteek.
Een echte aanrader!

Woordenschatmonster

We hebben een leuke praktijkbijdrage ontvangen van Laura Goossens. Klik  <hier> voor de monstertjes van Laura. Ze zijn erg leuk en “aaibaar”.monsterBORDgosense
In het onderdeel  downloads”  vindt u de praktijkbeschrijving.

 

 

Digi-WAK – een welkome hulp bij woordselectie in groep 3 tot en met 8

digiwak (Nieuwe Vangst)Wellicht bent u al bekend met de BAK, de Basiswoordenlijst Amsterdamse Kleuters uit 2009 (Mulder e.a. 2009). In de vorm van grote placemats zijn streefwoordenlijsten voor groep 1 en 2 verspreid in het Amsterdamse basisonderwijs en als downloadbare pdf-bestanden zijn ze beschikbaar gesteld voor iedereen die er mee aan de slag wil. Nu is als een vervolg op deze basiswoordenlijst de WAK ontwikkeld, de Woordenlijst Amsterdamse Kinderen (Kuiken en Droge 2010), die ook in digitale vorm in de lucht is als www.digiwak.nl. Doel van de WAK is de kloof te overbruggen tussen de woordenschat waarmee leerlingen in groep 3 binnenkomen en die waarmee ze in groep 8 uitstromen. Op deze manier kan ook een doorgaande lijn in de school op het gebied van woordenschat ondersteund worden. 

Nieuwe routine: kwartetten

Justin, Mike, Ibrahim en Noel zijn aan het kwartetten. Justin vraagt aan Mike: “Heb jij voor mij de hersenen van het onderwerp zenuwstelsel.” Mike begint te lachen en schudt met zijn hoofd, “Nee, jammer hè.” Noel gaat meteen in de aanval en zegt tegen Justin: kwartetten (Nieuwe Vangst)“Dan wil ik graag de zenuwen van jou van hetzelfde onderwerp. Justin legt balend de kaart op tafel en Noel roept: “Kwartet.” Hij is hem net voor!

Speciaal voor deze rubriek is een nieuwe beschrijving gemaakt voor het speels oefenen/checken van woorden.
Klik hier voor de uitgebreide beschrijving pdf-logo
en hier voor het Excelbestand Microsoft_Excel_2013_logo.svg
We wensen u veel speelplezier!